Wyjątkowa kuchnia włoska
Masz ochotę smacznie zjeść? Spośród wielu opcji, jakie oferuje kuchnia z Europy warto zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że włoska kuchnia to kalejdoskop aromatów, połączeń oraz spora porcja zdrowia.
Tradycyjne włoskie smaki
Typowemu Polakowi kuchnia włoska, łączy się przede wszystkim z makaronem i pizzą i czasem z owocami morza. Tymczasem włoskie dania to też takie przysmaki jak słodkie desery czy świeże warzywa.
Popularne jedzenie włoskie
Pasty to baza włoskiej kuchni. Włosi gotują makarony w dziesiątkach form. Praktycznie niełatwo wyobrazić sobie składniki których nie da się dołączyć do tej potrawy. zamawiamy w restauracji Ryby, dodatki mięsne oraz rożnorodne warzywa, sprawiają, że pasty można jeść codziennie.
Następnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech lecz ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoska potrawa. Prawdziwa pizza włoska powinna mieć niezbyt grube ciasto oraz mała ilość składników. Najpopularniejsza jej wersja to margharita z serem. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale również ogromna ilość kalorii. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie jedzenie to coś więcej niż tylko pizza i makaron. To również canelloni, gnocchi, minestrone i szeroki wybór deserów – takich jak granita czy zabaglione. Będąc we włoskiej restauracji nie można nie spróbować wina czy pełnych aromatu serów- gorgonzoli, mozarelli oraz pecorino.
Zobacz film