Dania staropolskie bez ustanku w modzie

Każda kuchnia charakteryzuje się własnymi tradycjami, obrządkami i czynnościami, które wykonuje się z największą starannością. W tym i kuchnia polska. To smutne, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni narodowej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dosyć uboga oraz łatwa. Znacznej większości z nas łączy się wyłącznie z pierogami (jakie są niesłychanie doceniane na całym globie), schaboszczakom, mizerią i ziemniakami. Nic bardziej fałszywego. Pierogi honoruje się za krajowe, głównie z powodu serwowania ich na terenach kraju. Ale nie bez przyczyny jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków i znawców kuchni lokalnej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one łączone przeważnie z Polską. Można dostać je w szczególnych krajowych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają całkowicie smak tradycyjnych pierogów ruskich czy także żadnych innych, ale kiedy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam uznać ich wartość. W ostateczności to jedynie jedzenie. Mimo to dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla entuzjastów i degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki różnorodnych dań, swoistych dla różnych części Europy lub świata. Skoncentrujmy się jednakże kolejny raz na charakterystyce kuchni polskiej. Wszystkie produkty i składniki używane przez wieki przez polskie kury domowe tak w samej rzeczy niedużo się zmieniły. Nie mamy tu na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film