Włosi wiedzą, jak jeść. Być może właśnie dlatego, że używane przez nich kompozycje są ożywcze, aromatyczne oraz odpowiednie dla każdego. Standardowa kuchnia włoska śpieszy śródziemnomorskim wzorem pożywienia – koncentruje się na prostych, oczywistych, składnikach, co czyni ją jedną z najzdrowszych kuchni na świecie. Badania podkreślają, że korzyści płynące ze wzoru diety śródziemnomorskiej mogą obejmować reformę utraty wagi, poprawniejszą inspekcję poziomu cukru we krwi oraz zmniejszenie ryzyka depresji. Włoskie pożywienie jest także apetyczne oraz świadczy wypełnianie spiżarni potrawami, które nie jedynie smakują niesamowicie, ale również są całe napakowane właściwościami pobudzającymi zdrowie.
włoskie jedzenie Kraków
Zerknij na kilka poniższych czynników, jakie stanowią kwintesencję kuchni włoskiej, napełnij kieliszek wina i gotuj!
Oliwa z oliwek
Jest to praktycznie potrzebne wykończenie każdej włoskiej potrawy. Każde 2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, jakie spożywa się w czasie realizowania diety w stylu śródziemnomorskim, ryzyko wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej zmniejsza się o 10 procent. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest dostatnia w mononienasycone kwasy tłuszczowe, jak także witaminę E oraz inne zdrowe związki, jakie pomniejszają stan zapalny.
italian food Krakow
Pomidory z puszki
Rześkie pomidory są olśniewające, ale te z puszki mogą sprawić, że posiłek będzie przygotowany migiem – co jest niesłychanie istotne. Pomidory pomagają chronić nas przed niektórymi nowotworami, schorzeniami serca i osteoporozą oraz są w stanie funkcjonować jako silne przeciwzapalne związki.
Czosnek
Czosnek ma na swoim koncie długą przeszłość wyeksploatowania z racji posiadanych atrybutów leczniczych. Po pierwsze, mieści związek o nazwie allicyna, który przyczynia się do odprężenia naczyń krwionośnych (dzięki czemu krew ma prawo przepływać bez ograniczeń), sprawia powstawanie naczyń krwionośnych i zapobiega kurczeniu się płytek krwi. Związki czosnku niosą ze sobą jeszcze więcej korzyści: mogą zastopować wzrost komórek nowotworowych w celu ochrony przed rakiem oraz zniżyć poziom glukozy we krwi w celu zmniejszenia ryzyka cukrzycy.